Kaj je zobni kamen?

Zobni kamen strokovno poimenujemo trde zobne obloge. Iz strokovnega naziva vidimo, da kamen ni nekaj, kar nastaja samo od sebe, ampak se spremeni v trde obloge iz mehkih. Mehke zobne obloge nastajajo z vsakim grižljajem hrane. Posebej so za nastanek zobnih oblog pomembni sladkorji (ogljikovi hidrati) v hrani. Mehke zobne obloge so sestavljene iz hranilnih snovi in bakterij, ki se z njimi prehranjujejo. Ta mešanica pa se lahko že po 24-48 urah, zaradi nalaganja mineralov iz sline, spremeni v trde zobne obloge (zobni kamen). Zaradi tega je nujno, da si vsaj dvakrat dnevno (zjutraj in zvečer), temeljito očistimo zobe.

 

Zobni kamen najpogosteje nastaja na mestih, kjer se slina izloča v usta. Ta mesta so spodaj za sekalci pri jeziku in zgoraj v predelu šestic pri licih.

Zakaj je potrebno odstraniti zobni kamen?

Zobni kamen je skupaj z mehkimi zobnimi oblogami glavni krivec za nastanek vnete dlesni in parodontoze. Zobnega kamna ne morete odstraniti sami, ampak je potrebna profesionalna higienska faza. V grobem ločimo dve vrsti zobnega kamna. Tistega, ki se nahaja nad nivojem dlesni (imenujemo ga supragingivalni) in tistega, ki se nahaja pod nivojem dlesni (subgingivalni). Dokler je prisoten samo zobni kamen nad nivojem dlesni, lahko opravimo enostavno čiščenje zobnega kamna in poliranje zob (v primeru zabarvanj lahko zobe tudi speskamo). Kadar pa imamo zobni kamen tudi pod nivojem dlesni in že imamo vsaj začetno obliko parodontoze, svetujemo izvedbo popolne oralne diagnostike. Nujno je namreč luščenje in glajenje korenin, ki predstavljata prvo fazo zdravljenja parodontalne bolezni. Mehke zobne obloge zlahka odstranjujete sami s pomočjo zobne krtačke, zobne nitke in medzobnih ščetk. Za dodatna navodila si oglejte spodnje video posnetke.

Skupaj bomo poskrbeli za zdravje in lep nasmeh!

Naročite se na pregled!