Zdravljenje parodontalne bolezni, parodontoze

Zdravje

V nasprotju s splošnim prepričanjem karies (zobna gniloba) ni edina težava. Vsaj 50 % prispeva parodontoza oz. vnetje dlesni in obzobnih tkiv. Vzroki teh težav pa so zobne obloge.

Kaj sploh je parodontoza?

Parodontoza je kronično vnetje obzobnih tkiv, ki jo pacient najlažje sam opazi s krvavenjem dlesni pri ščetkanju, z majavostjo zob in umikanjem dlesni. Vse to so resni znaki, ki zahtevajo terapijo z naše strani. Parodontozo znamo v današnjih dneh zelo dobro ustaviti, bistveno težje pa jo je pozdraviti, zato bolniki s parodontalno boleznijo potrebujejo profesionalne kontrole in čiščenje na 3 do 6 mesecev. To kontrolo in čiščenje lahko izvaja zobozdravnik ali vse pogosteje dobro izšolan ustni higienik/ustna higieničarka, ki dela pod nadzorom zobozdravnika.

 

Profesionalno čiščenje na vsake 3-6 mesecev samo po sebi žal ni dovolj, bistven del pri ustavitvi napredovanja parodontalne bolezni izvajate sami z rednim, temeljitim odstranjevanjem zobnih oblog doma.

Napredovanje parodontalne bolezni

Zdrava dlesen
Dlesen je zdrava, rožnata, brez oblog in krvavenja.
Vnetje dlesni (gingivitis)
Dlesen je vneta, rdeča, krvavi ob ščetkanju - parodontoze še ni.
Začetna stopnja parodontoze
Dlesen je vneta, rdeča, krvavi ob ščetkanju. Zobni kamen je pod nivojem dlesni. Parodontoza bo brez posredovanja napredovala.
Napredovala stopnja parodontoze
Dlesen je vneta, rdeča, krvavi. Zobni kamen je pod nivojem dlesni. Dlesen se skupaj s kostjo umika od oblog. Stanje se slabša.
Končna stopnja parodontoze
Dlesen je vneta, rdeča, krvavi. Zobni kamen je globoko pod nivojem dlesni. Izgubljene je veliko kosti. Zobje se majejo. Verjeten ustni zadah. V tej fazi je bolezen težko ustaviti.

Parodontoza ni nekaj, kar je imela že vaša mama, in njena mama pred njo, zaradi nje pa boste tudi vi ob vse zobe pri 50 letih. To, da so imeli že vaši predniki težave s parodontozo, le kaže na to, kam se bo vaše zdravje pomikalo, če se tega procesa ne ujame in ustavi pravočasno. Zato se za popolno oralno diagnostiko naročite že danes.

 

Težave z dlesnimi ima v Sloveniji preko 90 % odraslih!

Terapija parodontalne bolezni zajema več obiskov, odvisno od števila prizadetih zob. Lahko je namreč lokalna (prizadet en ali nekaj zob) ali generalizirana (prizadeti vsi zobje). Poleg tega je redno kontroliranje nujno, saj nam zagotavlja nadzor in pravočasno intervencijo, v primeru da se stanje na določenih mestih slabša. Vse skupaj se začne s popolno oralno diagnostiko in konča z rednimi kontrolnimi pregledi.

Vpliv parodontalne bolezni na vaše zdravje

 

Parodontoza žal ne vpliva samo na vaše zobe, ampak ima tudi sistemske (telesne) posledice.

1. Srčno-žilni bolniki (kardiovaskularne bolezni) in parodontalna bolezen

 

V primeru da imajo bolniki s srčno-žilnimi boleznimi parodontozo, je njihova verjetnost za srčni infarkt dvakrat večja, za možgansko kap pa kar trikrat! Zato je nujno, da parodontalno bolezen ustavimo, stanje dlesni in obzobnih tkiv pa redno kontroliramo.

2. Sladkorni bolniki (diabetes) in parodontalna bolezen

 

Že dolgo je dokazano, da obstaja tesna povezava med sladkorno (diabetesom) in parodontalno boleznijo. Če ste bolnik s sladkorno boleznijo in imate težave z uravnavanjem krvnega sladkorja, je to zelo verjetno povezano s parodontalno boleznijo. Enako pa velja tudi v drugi smeri – če ne poskrbite za uravnavanje sladkorne bolezni, se bo slabšala tudi parodontalna. Zaradi tega je nujno, da pri vseh sladkornih bolnikih redno izvajamo kontrolo zdravja obzobnih tkiv. V kolikor ste sladkorni bolnik in tega vaš zobozdravnik ne izvaja, vam svetujemo, da se na popolno oralno diagnostiko naročite že danes.

3. Nosečnice in parodontalna bolezen

 

Zaradi sprememb, katerim je materino telo med nosečnostjo podvrženo, je povečana občutljivost za okužbe. Pri nosečnicah zato pogosto opazimo znake vnetja dlesni in parodontoze. Parodontalna bolezen poveča tveganje za predčasni porod in nizko porodno težo otroka. Vsem bodočim mamicam svetujemo, da se na pregled obzobnih tkiv naročite še pred načrtovano nosečnostjo. Med samo nosečnostjo pa svetujemo redne kontrolne preglede.

4. Kadilci in parodontalna bolezen

 

Kadilci imate, poleg ostalih škodljivih posledic za telo, slabše izhodišče tudi pri parodontalni bolezni. Pri vas je parodontalna bolezen “zamaskirana”, saj zaradi kajenja odmre veliko najmanjših žilic v dlesni in zato pri vas pogosto ne pride do krvavitve dlesni, kar je prvi opozorilni znak za parodontalno bolezen. Bolezen prav tako hitreje napreduje in jo je težje pozdraviti. Vse to pa ne pomeni, da se je ne splača zdraviti. Ob zmanjšanju količine pokajenih cigaret pa se prognoza bistveno izboljša. Vsem kadilcem svetujemo, da se naročite na popolno oralno diagnostiko, saj bomo le tako lahko realno ovrednotili vaše zdravstveno stanje.

5. Genetika in parodontalna bolezen

 

V primeru, da so vaši starši in stari starši že mladi izgubili vse zobe (pred 60. letom) in dobili proteze, morate to vzeti kot opozorilo. Velik del razvoja parodontalne bolezni je namreč pogojen z genetskimi dejavniki. Ob primerni higieni, rednih obiskih zobozdravnika in diagnostiki stanja parodontalne bolezni vsakih nekaj let, pa se vam verjetnost za razvoj parodontalne bolezni bistveno zmanjša.

Skupaj bomo poskrbeli za zdravje in lep nasmeh!

Naročite se na pregled!