Ali moramo manjkajoče zobe nadomestiti?

Izguba stalnega zoba lahko povzroča vrsto komplikacij v kolikor tega zoba ne nadomestimo z nadomestkom, ki je dandanes najpogosteje zobni vsadek – implantat.

Ko izgubimo stalni zob, na njegovem mestu nastane vrzel. Večkrat nas stranke sprašujejo, ali je to vrzel potrebno zapolniti. Naš odgovor je skoraj v vsakem primeru – da in za to večinoma svetujemo zobne vsadke – implantate. Nadomeščanja ne delamo samo za modrostne zobe.

Po izgubi zoba se začenjajo v ustih dogajati spremembe. Zobje, ki so za „luknjo“ se začnejo počasi nagibati naprej, zobje, ki pa so v nasprotni čeljusti in so prej grizli na ta zob, pa začnejo izraščati v to „luknjo“. Vse skupaj dologoročno vodi v komplikacije in lahko vodi celo v izgubo vseh teh zob!

Da prikažemo na praktičnem primeru – po puljenju spodnje stalne šestice se oseba ne odloči za nadomeščanje zoba. Sčasoma se zaradi tega sedmica nagne naprej, zaradi česar nastane okoli sedmice prostor, kjer se nabira hrana, pride pa lahko do kariesa in parodontoze, kar vodi na koncu v izgubo te sedmice. V zgornji čeljusti šestica nima več enakega stika s spodnjo čeljustjo in začne izraščati v luknjo, kjer je bila prej spodnja šestica. To povzroči, da se med šestico in sosednjimi zobmi začne nabirati več hrane, kar spet lahko povzroči karies in parodontalno bolezen in na koncu izgubo zgornje šestice. Ker potem spet sedmica zgoraj nima soseda na koncu oseba izgubi še sedmico. Zaradi nenadomeščanja enega izpuljenega zoba z zobnim vsadkom – implantatom, lahko dolgoročno ta oseba izgubi še 3 dodatne zobe!

Komentarji niso omogočeni.