Manjka mi zob

Po puljenju zoba ali več zob, ki jih je potrebno nadomestiti. To se lahko naredi na več načinov – s snemno zobno protezo, s fiksnim zobnim mostičkom ali pa vedno pogosteje z zobnimi vsadki – implantati.

Manjkajoče zobe se je v preteklosti skoraj vedno nadomeščalo s snemnimi protezami ali fiksnimi mostički. V primeru, da je bil izgubljen zadnji zob, je izdelava fiksnega mostička s klasičnimi metodami nemogoča. Na srečo se je v zadnjih 40 letih tako razvila tehnologija zobnih vsadkov – implantatov, da je sedaj mogoče narediti fiksni nadomestek zob tudi v primeru, da izgubite zadnji zob. Tako praktično ni razloga, da se zoba ne bi dalo nadomestiti na fiksen način.

Izdelava vsadka – implantata pa je žal cenovno drag poseg. Pri tem je važno, da izberete zdravnika, ki bo poseg naredil na tak način, da bo nadomestni zob kar se da trajen in brez težav. Zelo pogosto je, da se promovira velike klinike na hrvaškem ali v srbiji, kjer se „akcijsko“ in hitro izdelujejo vsadki po tekočem traku in so vsi pacienti obravnavani po istem kopitu. Žal pa si ljudje med sabo nismo enaki, zato je treba načrtovanju za vsakega pacienta posvetiti dovolj časa, da se lahko vstavitev in oskrba implantata izvede kvalitetno, strokovno in trajno. Tako je potem lahko „poceni“ rešitev na dolgi rok bistveno dražja, kajti težave je vedno težje reševati, kot pa že prvič narediti tako kot je treba.

Žal se vedno pogosteje srečujemo s pacienti, ki imajo težave zaradi neustrezne oskrbe z zobnimi vsadki – implantati. Te težave so – zastajanje hrane, odlepljenje prevlek ali mostičkov, boleča dlesen ali celo gnojno vnetje dlesni in kosti. Vse te stvari so v veliki meri odvisne od natančnosti in kvalitete izdelave in načrtovanja vstavitve implantatov. Vsekakor pa je boljše, da oskrbo zaupate zobozdravniku, ki je v vaši bližini in se v primeru težav ni potrebno peljati 300 in več kilometrov v eno smer.

Komentarji niso omogočeni.